10 Eylül 2012 Pazartesi

1111 Sayılı Askerlik Kanununda Yapılan Değişikliklere İlişkin Genel Açıklama


GÜNCELLEME: 23.11.2016

Arkadaşlar, yaklaşık 3 yıldır bu siteyi güncellemiyordum. Sorular ve konular iyice birikti. Sizleri daha fazla bekletmeye hakkım olmadığını düşünerek kendi adımla yeni bir site açtım. Artık tüm sorularınızı bu yeni site üzerinden sorabilirsiniz. 

Sizleri özlemişim. 

ADRES: Murat Abi Askerlik Forumu





1. 1111 sayılı askerlik kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 6318 sayılı kanun, 03 haziran 2012 tarihli 28312 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

2. Kanun değişikliğinde yer alan önemli hususlar aşağıya çıkarılmıştır;

     a. Askerlik çağına giren yükümlülerin kimlik ve adres bilgilerinin teyit ve tespit işleminin yapıldığı ilk yoklama işlemlerine son verilmiştir.

     b. 01 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında son yoklama için askerlik şubesi başkanlıklarında teşkil edilen askerlik meclisleri kaldırılarak, yoklama işlemleri her yıl 01 ocak tarihinde başlayıp o yıl askerlik çağına giren doğumun silahaltına alınacağı ilk celp ve sevk tarihinin bitimine kadar 14 ay süreyle geniş bir zaman diliminde yapılacaktır.

     c. Yükümlülerin yoklamaları varsa öncelikle kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşunda veya asker hastanesinde tek tabip tarafından yapılabilecektir. ancak rahatsızlıkları nedeniyle “askerliğe elverişli değildir”, “ertesi yıla bırakma” veya “sevk geciktirmesi” kararlı sağlık kurul raporları asker hastaneleri veya geçici sağlık kurulları tarafından tanzim edilecektir.

     ç. Aile hekimi, resmi sivil sağlık kuruluşu veya asker hastanelerinde yoklama işlemi için yapılan sağlık muayenelerinde herhangi bir ücret ve katkı payı alınmayacaktır.

     d. Öğrencilerin askerlikleri 29 yaş sonu esas alınarak okulda okudukları sürece; devam mecburiyeti veya açık öğretimde aynı sınıfta üst üste iki yıl kalma gibi şartlar aranmaksızın ertelenecektir.

     e. 29 yaşından büyükler ile yoklama kaçağı veya bakaya kaldıktan sonra okula kayıt yaptıranların askerlikleri öğrencilikleri nedeniyle ertelenmeyecektir.

     f. Terhis kaydı ve yedeklik yoklaması uygulamasına son verilmiştir.

     g. Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş düzeltmeleri geçerli değildir, ancak yaş düzeltme işlemi mahkeme tarafından resmi hastane raporuna dayandırılarak karar verilmiş ise yapılan yaş düzeltmesi askerlik işlemlerinde geçerli sayılacaktır. bunlardan bedelli askerlik hizmetine müracaat edeceklerin 15 Haziran 2012 tarihine kadar askerlik şubesi başkanlıklarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

     ğ. Geçmiş dönemlerde bedelli ve dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuran ve temel askerlik eğitimini yerine getirdikten sonra her ne sebeple olursa olsun yasa kapsamından çıkarılan 31 aralık 1982 ve daha yaşlı doğumlular, 15 aralık 2012 tarihine kadar askerlik şubelerine veya konsolosluklara başvurdukları takdirde, mevcut bedelli askerlik uygulamasından yararlanabileceklerdir. bu durumdakilerin geçmiş dönemde ödedikleri para, bedelli askerlik hizmeti kapsamında terhis edilmelerini müteakip askerlik şubelerine müracaat etmeleri halinde kendilerine iade edilecektir.



2 yorum:

  1. Murat Bey merhaba,

    En son yapilan kanun degisikligi ile ilgili size bir sorum olacakti.

    Ben Nisan 1985 dogumluyum ve yuksek lisans ogrencisiyim. Yeni yasaya gore en gec hangi tarihe kadar askerligimi tecil ettirebilirim? Mezun olduktan sonra (29 yasimi gecmis olsam bile) yuksek lisans mezunlarina taninan "1 yil askerligi" tecil ettirme hakkindan da yararlanabilir miyim sizce?

    Cevabiniz icin simdiden tesekkurler..

    YanıtlaSil
  2. Yüksek Lisans öğrencilerinin askerlik tecil işlemleri 35 yaşına kadar yapılır. 29 yaş, lisans öğrencileri içindir.

    YanıtlaSil