26 Mart 2009 Perşembe

Terhis Tarihi (Şafak) Nasıl Hesaplanır ?



GÜNCELLEME: 23.11.2016

Arkadaşlar, yaklaşık 3 yıldır bu siteyi güncellemiyordum. Sorular ve konular iyice birikti. Sizleri daha fazla bekletmeye hakkım olmadığını düşünerek kendi adımla yeni bir site açtım. Artık tüm sorularınızı bu yeni site üzerinden sorabilirsiniz. 

Sizleri özlemişim. 

ADRES: Murat Abi Askerlik Forumu



İster uzun dönem olsun, ister kısa dönem, askerde olup da gün saymayan yoktur. Ben de gitmeden önce "saymam" diyordum ama askerlik psikolojisi farklı oluyor. Başlangıçta şafak saymaya karşı gardımızı almış olsak da zamanla düşüyor gardımız. Bir noktadan sonra geri sayım kaçınılmaz oluyor.

Yeri gelmişken bu konuyla ilgili bir anımı paylaşayım. Usta birliğinde, nöbet yerlerinden birinin duvarının üzerinde sıralanmış çubuk şeklinde demirler vardı. Üst devre arkadaşlardan biri, nöbette iken üşenmemiş, demirleri saymış ve kendi şafak sayısına denk gelen demire işaret koymuş. Ben de aynı yerde nöbet tutarken, bu durumu farkettim ve demirleri saymaya karar verdim. Saydım, saydım, saydım... Demirler bitti ama benim şafak sayıma ulaşamadım:(

Neyse efendim. Lafı fazlaca uzatmadan, gelelim şafak sayınızı ve teskere tarihinizi nasıl hesaplayacağınıza. Bu yazımda da uzun dönem askerlik yapanlar için, programa gerek kalmaksızın, terhis tarihinizi ve kalan gün sayınızı nasıl hesaplayacağınızı anlatacağım.

Uzun Dönem Askerlik hizmeti, sülüs tarihinde başlar ve süresi 15 aydır. Sülüs tarihi ile acemi birliğine teslim tarihi arasında geçen süre askerlikten sayılan süredir. Bizim amacımız 15 aylık süreyi gün hesabına çevirmek. Kısa yoldan "bir ay 30 gündür, dolayısıyla askerlik süresi de 450 gündür" derseniz hatayı baştan yaparsınız. Zira, bazı aylar 28-29-30 ya da 31 gün olduğundan gün hesabı tutmayabilir. Zaten bu yüzdendir ki bazı devreler 455 gün, bazıları 457 gün gibi değişik süreler askerlik yaparlar.



Örnek :

21.05.2008 tarihinde sülüs alan bir askere 3 gün yol izni verilmiştir. Asker 24.05.2008'de acemi birliğine teslim olduğuna göre bu arkadaş hangi tarihte terhis olacaktır?

Çözüm:

Askerlik süresinin 15 olduğunu ve sülüs tarihinde başladığını yazmıştık. Dolayısıyla bu arkadaş, 21.08.2009'da terhis olacaktır.




Sürenin gün olarak hesabına gelince

Öncelikle küsüratlı ayları dikkate almayız. Askerin geçirmesi gereken aylar Haziran (30 gün), Temmuz (31 gün), Ağustos (31 gün), Eylül (30 gün), Ekim (31 gün), Kasım (30 gün), Aralık (31 gün), Ocak (31 gün), Şubat (28 gün), Mart (31 gün), Nisan (30 gün), Mayıs (31 gün), Haziran (30 gün), Temmuz (31 gün). Tam aylar toplamı 426'dır. Bu rakamın üzerine 21 Mayıs'tan 31 Mayıs'a kadar geçecek 11 günü (parmak hesabı yapın çekinmeyin) ve 21 Ağustos'a kadar geçecek 21 günü de eklersek 426+11+21=458 gün askerlik yapılacak.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da izin süreleridir. Askerlikte bir askere her bir ay için iki gün izin hakkı verilir. Bu da 15 ay için 30 gün demektir. Örneğin, yukarıda gün hesabını yaptığımız asker şayet hiç izin kullanmayacakca 30 gün erken terhis olur. Bu, askerin tüm iznini askerlik süresinin sonunda kullacağı anlamına gelmektedir. İzin süresi de askerlik süresinden düşülürse 458-30=428 gün askerlik yapacaktır bu arkadaş.

Toplam askerlik yapılacak süreden sülüs tarihinden itibaren, askerde geçirilmiş (kullanılmış izinler dahil) süreler düşürülürse, geriye askerin kalan gün sayısı (şafak sayısı) kalır.

5 yorum:

  1. 23,02,2011'de gitti 16 gün izin kullandı ne zaman gelir

    YanıtlaSil
  2. Değerli arkadaşlar;


    Askerlikle ilgili en güncel yazılarıma http://askerlik.tv sitesinde ulaşabilirsiniz. Bu site tüm yorumlara kapatılmıştır.

    YanıtlaSil
  3. kocam 6 ay askerlik yapacak sülüsü 12 ağustosta aldı 2 gün yol izni kullandı ne zaman terhis olack

    YanıtlaSil
  4. Sevgilim 4şubatta askere gitti yemin töreninde izne geldi yani 25 şubatta izne geldiği günler şafaktan düşüyomu yoksa düşmüyomu.

    Ve de askerden gelme süresi nedir 12 ay askerlik yapıcak acemi birliği de bitti

    YanıtlaSil
  5. Benim sevgilim 1 agustosta gitti askere sulus tarihi 1 agustos 12 ay yapicak ben saymaya basladim 354 gun kaldi ama terhis tarihi 25 gun once yanj 7 temmuz 2017 olarak gozuluyo ama 1 agustos 2017 de gelmesi gerekiyo bu nasil oluyo hangi tarihte gelicek şimdi bilgisi olan varsa cok mutlu olurum

    YanıtlaSil