25 Mart 2009 Çarşamba

Uzun Dönem Askerlik Yaparken Üniversiteden Mezun Olunursa Nasıl Askerlik Yapılır?


Değerli arkadaşlar;


GÜNCELLEME: 23.11.2016

Arkadaşlar, yaklaşık 3 yıldır bu siteyi güncellemiyordum. Sorular ve konular iyice birikti. Sizleri daha fazla bekletmeye hakkım olmadığını düşünerek kendi adımla yeni bir site açtım. Artık tüm sorularınızı bu yeni site üzerinden sorabilirsiniz. 

Sizleri özlemişim. 

ADRES: Murat Abi Askerlik Forumu



Bir şekilde, okurken fakat mezun olunmadan askere gidilmişse, öğrencilik hakkı kaybolmaz. Hatta askerlik yapılan birliğin konumuna ve birlik komutanının inisiyatifine bağlı olmak kaydıyla sınavlar için izin de kullanılabilir. Şayet bu şekilde 15 ay askerlik yapılırken mezun olunmuşsa, birlik komutanına dilekçe ve taahhütname ile müracat edilir. Gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra geçici olarak terhis olunur ve askerlik şubeleri tarafından yedek subay aday adaylarının tabi olduğu işlemler yapılır. Bu işlemler neticesinde;

1- Kısa dönem askerlik yapmasına karar verilirse;

a- Geçici terhis olunmadan önceki askerlik süreleri 6 aydan fazla ise derhal terhis edilir.

b- Süre 6 aydan az ise 6 aya tamamlayacak kadar daha askerlik yapılır ve terhis olunur.


2- Yedek Subay olarak askerlik yapılmasına karar verilirse; geçici terhis olunmadan önce yapılan askerlik hizmeti yanar ve 12 ay yedek subay olarak askerlik yapılır.

6 yorum:

  1. Merhaba, ben de tam bu konu ile ilgili bilgi bulmaya çalışıyordum. Benim eşim 8 aydır askerde ve üniversiteyi bitirmesi için tek dersi kaldı. Büyük olasılıkla Eylül'de mezun olacak. Yani onun durumunda, yedey subay olmasına karar verilip sekiz ayın (ki o zaman 9 hatta 10 ay olmuş olacak) yok sayılması ve toplamda 22 ay askerlik yapması gibi bir ihtimal de mi var? sanırım başımıza gelebilecek en korkunç şey bu olur :)) konu ile ilgili bir bilginiz varsa iletebilirseniz çok sevinirim. Çünkü anladığım kadarıyla askerlikle ilgili konulardan sivil halkın bilgilendirildiği herhangi bir merci yok... Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Bu konu kimse tarafından pek bilinmez. Ama Asal'ın sitesini incelerseniz konu hakkında aşağpı yukarı benim ifadelerimin kullanıldığını görebilirsiniz.

    Askerlikle ilgili sivil halk bilgilendirilmiyor diyerek haksızlık yapmayalım. Ben askerden gitmeden birkaç yıl önce maille soru göndermiştim ASAL'a. Kısa süre içinde cevaplamışlardı. Tabi üzerinden çok zaman geçti. O zaman herkesin internete erişimi bu kadar kolay değildi. Belki kendilerine çok az mail gidiyordu o dönemde bilemiyorum.


    Yazdığım konuyu oldukça net olarak algılamışsınız. Dediğiniz gibi şayet yedek subay olursa er olarak geçirdiği süreler askerlikten sayılmayacak yeniden askerliğe başlayacak malesef.


    Hayırlı teskereler dilerim.

    YanıtlaSil
  3. 80 doğumluyum. 4. sınıftayım ve tek bir ders yüzünden 4. sınıfı tekrar okumak zorundayım. Ama yaş haddinden dolayı tecilim yapılmıyor. Bir dahaki sınavlar 8 ay sonra. Bu süre içerisinde ya bunca emeği bir kenara atıp 4. sınıfa kadar gelip mezun olamadan 30 yaşından sonra uzun dönem askere gidecem, ya 8 ay daha bekleyip kaçak durumuna düşecem ya da askerdeyken tek dersi verip okulu bitirecem sizce ne yapmalıyım. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar emek verseydin şimdiye çoktan mezun olurdun. Hala bunca emek diyor ya :)

      Sil
  4. üniv. mezunuyum uzun dönem askerlik yapmak istiyorum. sınavda ne soruyorlar bilen varsa yazsın ya...

    YanıtlaSil
  5. Selamlar tam aradığım konu. Mevcut bilgiler hala geçerlimidir. herahngi bir yasa değişikliği varmı konuyla ilgili ?

    YanıtlaSil