25 Nisan 2009 Cumartesi

Açıköğretim'de (AOF) İki Yıl Üst Üste Kalınca Askerlik Durumu Ne Olur?



GÜNCELLEME: 23.11.2016

Arkadaşlar, yaklaşık 3 yıldır bu siteyi güncellemiyordum. Sorular ve konular iyice birikti. Sizleri daha fazla bekletmeye hakkım olmadığını düşünerek kendi adımla yeni bir site açtım. Artık tüm sorularınızı bu yeni site üzerinden sorabilirsiniz. 

Sizleri özlemişim. 

ADRES: Murat Abi Askerlik Forumu




GÜNCELLEME: 07.09.2012


Arkadaşlar askerlik kanununda değişiklik oldu. Dolayısıyla burada daha önce verdiğim cevapların hemen hemen tamamı da hükümsüz kaldı. Konu ile ilgili lütfen yeni tarihli yazılarımı takip ediniz. Aksi halde yanılmış olacaksınız.


Merhaba arkadaşlar,

Malumunuz üzere AÖF arasınavları 4-5 Nisan 2008 'de yapıldı ve blogumda da yazdığım üzere sonuçlar da açıklandı. Bugünlerde en sık karşılaştığım soru: İki yıl üst üste kalınca hemen askere alınır mıyım?
AOF'de bir üst sınıfa geçebilmeniz için mevcut yıldan en fazla iki dersiniz kalmış olmalı. Ayrıca, AOF'de 1-3, 2-4 barajları da mevcut. Yani, 3. sınıfa geçmek için 1. sınıftan, 4. sınıfa geçmek için de 2. sınıftan dersiniz olmamalı. Diyelim ki, 2. sınıfa geçtiniz ama 1. sınıftan da Matematik ve Muhasebe dersleriniz kaldı. 2. yılınızda 2. sınıfın bütün dersleriyle beraber 1. sınıfta kalan derslerinizi de alırsınız. 3. sınıfa geçmek için 1. sınıftan olan Matematik ve Muhasebe derslerinizin her ikisini de mutlaka geçmelisiniz. Ayrıca 2. sınıf derslerinden de en fazla 2 dersinizden kalabilirsiniz. Şayet, 2. sınıfta 1. sınıfın derslerinden herhangi birini veremezseniz, 2. sınıfın bütün derslerinden geçmiş olsanız bile sınıfta kalmış sayılırsınız.
AOF sınıf geçme sistemine ilişkin bu küçük hatırlatmadan sonra gelelim 2 sene üst üste kalınması haline...


Arkadaşlar;
AOF'de iki sene üst üste sınıfta kalırsanız, açıköğretimden kaydınız silinmez. 1. sınıfta on sene de kalsanız, okul harcını yatırmanız koşuluyla öğrenciliğe devam edebilirsiniz. Ancak... İşte bu ancak önemli... Kayıtlı olduğunuz o eğitim programından dolayı askerlik teciliniz yapılmaz. Yani açıköğretimde iki sene aynı sınıfta üst üste kalırsanız, öğrenciliğiniz devam eder ama askerlik teciliniz yapılmaz.
Peki bu durumda ne yapmalı?
Eğitime gerçekten devam etmek istiyorsanız ve muhtemel mezuniyet tarihiniz baz alındığında 29 yaş sınırına takılıyorsanız, bir an önce askere gitmenizi tavsiye ederim. Askerlik tecili almak için okuyormuş gibi yapmayın lütfen. Gerçekten okumak istiyorsanız okuyun. Ama, 29 yaş sınırına takılmayacaksınız, sınıfta kaldığınız yılların tecrübelerinden faydalanmaya çalışın, mevcut kaydınızı sildirip yeniden ÖSS'ye girin ve kazanın. Kazandı belgenizle birlikte yeniden askerlik tecili yaptırabilirsiniz.

81 yorum:

  1. işletmede iki yıl kaldım iktisata geçtim tekrar tecil oldum ordada ikiyıl kaldım başka bölüme geçersem tecil olurmu

    YanıtlaSil
  2. 29 yaşında değilseniz ecil yaptırabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  3. öncelikle bize yardım edip bilgilendirdiğiniz için tşkl.ler..24yaşındayım işletme 1.sınıfta ikinci senem we eylülde bütlere gireceğim.3dersim war ve bir tanesini vermem gerekıyor sınıf geçmem için..veremezsem ki sene üstüste kaldığım için tecil hakkım kalmıyor..bu durum da kalmak istemıyorum ...
    sorum şöyle olacak.içten cevaplayacağınıza eminim.
    askere gitmek istememek gibi bi derdim yok fakat şuan nişanlıyım.nişanlımın ailesinin durumu olmadığı için ben okutuyorum we bu son senesi..anlıyacağınız benim en az bir sene daha askere gitmemem gerekıyor..
    size sorum şöyle olacak;
    -olurda bütlerde ders weremeyip iki kere sınıfta kalırsam aof den kaydımı sildirmem durumunda hiç bir neden bildirmeden askerliğimi [duyduğum kadarıyla 2yıl)tecil ettirebilirmiyim...
    -yada bazı forum sayfalarında şöyle diyorlardı kaydını sildirip af başwurusu yaparsan sadece tecil verirler gibi birşey yazmışlardı.bu doğru mu?
    -cevaplarınız benim için çok önem teşkil ediyor ayrıntılı yazarsanız çok sewineceğim çünkü zor bir durum...şimdiden ilgilenip wakit ayırdığınız için teşekkürler..iyi çalışmalar cvbınızı beklıyorum en kısa sürede...

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Murat Abi..
    Ben 1984 dogumlu açık öğretim kamu öğrencisiyim 1. sınıfta 2. kez kalmak üzereyim. öss ye tekrar girip gazi uzaktan eğitim (2 yıllık) kazandım..
    açıköğretimde kaldıgım takdirde memur tecilin biter dedi.. gazi den tecil yapma şansın olmaz dedi 4 yıllıktan 2 yıllıga gecince tecil yapamazsın gibi saçma bişey söyledi.
    tecil yapabilme gibi bi imkan varmı yardımcı olursanız sevinirim..

    YanıtlaSil
  5. Adsız :)

    AÖF'de iki yıl üstüste kaldığında, 31 Ekim'e kadar, kaydını sildirip, askerlik şubene gidip fakülte terk olarak askerlik tecilini yaptırabilirsin. Af başvurusu gibi bir durumun yok senin. Zaten af da yok şu sıralar.

    Ben size tabi ki en azından bir dersten başarılı olarak bir üst sınıfa devam etmenizi tavsiye ediyorum.



    Emre;

    AÖF'de iki yıl üst üste aynı sınıfta kalırsan öğrenciliğinden dolayı askerlik tecilin yapılmaz. Ancak, sen sınıfta kaldıktan sonra, kaydını sildirir ve Gazi'den öğrenci belgesini götürürsen şubene askerliğin bu sefer iki yıllık okuldan dolayı tecil edilir.

    Muhtemelen, memur, 4 yıllıktan mezun olunduktan sonra iki yıllık okuyanların askerlik tecili yaptıramayacaklarını ifade etmiştir sana.


    Bütünleme sınavlarında başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Bilgilendirdiğiniz için tşk. ederim murat bey..
    Kaydımı sildirdikten sonra askerlik şubesine giderken yanımda götürmem gereken belgeler nelerdir.
    Bilmek istediğim başka bir konu ise 31ekim'E kadar alacağım tecil en fazla hangi tarihe kadar olabiliyor....

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    Hemen kaydını sildirme. Sınıfta kalırsan sildirirsin. Geçersen hiçbir şey yapmana gerek yok. Kalırsan:

    - Kaydını sildirdiğine dair belge,
    - Gazi Üniversitesinden alacağın öğrenci belgesi

    ile askerlik şubene gidip tecil yaptırabilirsin.


    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  8. gazi üniversitesinden alacğın öğrenci belgesi derken bana demiyorsunuz heralde değil mi çünkü benim orada bir kaydım yok..sanırım o maddeyi emre arkadaşımıza söyluyorsunuz..
    benim sadece kaydımı sildirdiğime dair belgeyle gitmem yeterli olacak ...biede hangi tarihe kadar tecil alabilirim..
    fazla irdeliyorum kusura bakmayın fakat bnm için mühim bir konu anlaatıklarımdan anlaşısınızdır..
    askerlik şub. gitmeyi de pek sewmıyorum..birde şunu merak ediyorum kaydımı sildirdikten sonra tecil için şubeye gittiğimde hangi sebepten tecil istediğimi soracaklarmı ,sorarlarsa ben ne demeliyim..malum orda pek ilgilenmıyorlar siwillerle....şimdiden tşk. iyi günler

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,

    Gazi konusunda bir karmaşa olmuş, kusura bakmayın :)

    Sınıfta kaldığın kesinleşince askerlik şubene git. 31 Ekim'i geçirmemeye dikkat et. 31 Ekim'den sonra yoklama kaçağı durumuna düşmüş olursun.

    Askerlik şubene gittiğinde "Fakülte Terk" statüsünde askerlik tecilin yapılır.

    Sen yine de en azından bir dersini geç de kopma eğitiminden. Sonra benim gibi sen de on yıla yakın üniversite öğrenciliğinden sonra mezun olamadan 15 ay askerlik yaparsın ve kafana çokça vurusun.


    İyi geceler

    YanıtlaSil
  10. tabiki okulu bitirmek istiyorum.umarım da dersi weririm.
    öyle bi duruma geldim ki prison break teki gibi olabilecek her ihtimali göz önünde bulundurmalıyım.:D:D.
    tecil hakkım ne kadar süre olacak onun hakkında bilgi vermemişsiniz...artık çok oluyorum ama bunu da bilmem gerekıyor bu gece rahat uyumam için..

    YanıtlaSil
  11. merhabalar; ben myo mezunuyum ve aöf işletme 3. sınıfa kaydımı yaptırdım. Ne yazıkki 3. sınıfta 2 yıl üst üste kaldım ve bana dedilerki tecilin bozuldu askere gidiceksin 2009'un son aylarında, eğer kaldığın 1 dersi verip 4. sınıfa geçersen gel tekrar tecil ederiz dediler, bende aynen öyle yaptım, şimdi arıyorum şubemi 31/10/2010'a kadar tecil edebiliriz diyorlar bana...bunun daha fazla olması gibi bir durum yokmu veya ne yapmamam gerekir. :)

    YanıtlaSil
  12. Adsız;

    Daha fazlası olması için 4. sınıfı da bitirerek mezun ol. Bu taktirde lisans mezunu olarak 2 yıl daha askerlik tecilin yapılır.

    YanıtlaSil
  13. merhaba . 1. sınıfta 2 sefer üst üste kalınca askerliği ne gibi tecil ettirme hakkım varmı ? 1985 doğumluyum

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,

    31 Ekim'den önce kaydını sildir ve askerlik şubende fakülte terk olarak yoklama yaptır. Askerlik tecilin yapılır.

    YanıtlaSil
  15. 1986 doğumluyum işletme 1 deyim 2 yıl kalıcam sanırım bütleri veremezsem yasım 23 oluyor bende kayıt sildirip tecil edebilirmyim 1 yıl daha

    YanıtlaSil
  16. murat abi bir arkadaşım aynı benim pozisyonumda kalmış oda 2 kere kalmak üzereyken cukurova uzaktan eğitime kayıt olmuş ve acıkögretimdede kalmış. ama tecilini yapmışlar cukurovadan gönderilen ögrenci belgesi ile. 4 ders vermişken eger böyle bişey olabiliyorsa kayıdımı sildirmiyim diyorum.. Açıköğretim bürodaki yetkilide bana sildirmene gerek yok tecil ederler demişti..Sence yanlışmı bilgilendirildim

    YanıtlaSil
  17. Emre,


    Açıköğretim sistemi dışında diğer üniversitelerin Uzaktan eğitim sistemine başlamaları oldukça yeni. Bana sorarsan, bu şekilde uzaktan eğitimin askerlik tecili açısından AÖF'den farkı olmaması gerekir.

    Kaydını sildirmek istemiyorsan sildirme. Sonuçta 4 yıllık Kamu okuyorsun. Yarın öbür gün mezun olursun, hem kısa dönem askerlik yaparsın, hem de iş ararken yardımcı olur diploman. Ancak; askerlik şubene bu konu hakkında mutlaka bilgi vermelisin. Yani, askerlik işlemlerinde AÖF'yi değil, Gazi'yi dikkate almalarını ifade eden dilekçe/form gibi bir belgeyle şubene müracat etmelisin MUTLAKA.

    YanıtlaSil
  18. saolasın abi cok teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. öncelikle iyi günler ben 83 dogumluyum.bundan önce 1 kere açık ögretimde 2 yıl kaldım ve tecil yaptırdım.başka bi bölümü yazıp tekrar girdim ve yine 2 yıl kaldım.kaydımı sildirip tekrar açık ögretime kayıt yaptırabilirmiyim.ve tecilden yararlanabilirmiyim

    YanıtlaSil
  20. tessekkkürler.tecille ilgili bi sıkıntı yaşamayacagım sanırım

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar Murat Abi, öncelikle yardımlarınız için çok teşekkürler.1986 doğumluyum.Aof 1. sınıfta ikinci kalışım.31 Ekime kadar kaydımı sildirip askerlik şubesine fakülte terk olarak başvurup, 1 sene tecili yaptıracağım.Bu süreç (1 sene) içersinde Öss'yi kazanıp, kazandı belgesiyle HEMEN akserlik şubesine gitmem gerek mi? Yoksa 1 sene sonra yoklamam gelmeden öğrenci belgesiyle gidip tekrar tecil hakkım var mı? Bu arada aof kaydım silindikten sonra öss de iyi bir üniversite tutturamazsam tekrar aof kayıt şansım var mı?Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  22. merhabalar murat abı.ben işletme 3.sınıftayım ve bu 2. senem bugun butunlemere gırdım ama sanırım 4. sınıfa gecmem zor olucak . ve 2 yıl tecılım vardı. su an tecılım bozulucak bılıyorum.bır sene daha 3 sınıfı okumam için ne yapmam lazım. askerıye tecıl bana 1 yıl daha tecıl verır mı acaba.degerlı bılgılerını beklıyorum saygılar.bu arada 83 mayıs dogumluyum.

    YanıtlaSil
  23. merhaba 84 doğumluyum bu sene 2. sınıfta 2 senem eğer bu senede kalırsam. ya kayıt sildirip okulu teceil ettireceğim yada kayıt devam edecek ama askere gideceğim. ben askere gitmeden okula devam etmek istiyorum bu konuda ne yapmam gerek, eğer ekim sonuna kadar tecil işlemlerini yapmazsam kaçak durumundamı gezerim.? sınavlara girebilirmiyim.? önümüzdeki sene sınıfı geçersem okul tekrar teceil hakkını verirmi?

    YanıtlaSil
  24. merhaba murat abi.Aof 2. sınıfta ikinci kalışım
    ve bu sene 2 senelik seracılık bölümüne kaydımı yaptırdım yanlız ben kaydımı sildirmeden aö'mi bitirmek istiyorum tek dersim var askerlikte tecillim bitti sanırım ama seracılık bölümüne kaydımı yaptırdığım için oradan tecillim devam edicek ben sınavlara girip seneye 3.cü sınıfa geçebilirmiyim aö'me devam şansım varmı 87 doğumluyum abi cevaplarsan sevinirim şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  25. merhaba,

    ben 87 doğumluyum.geçen sene a.ö 1.sınıfta kaldım
    bu senede kalırsam harcımı yatırdığım sürece okulla ilişkim kesilmemiş olacak fakat tecilimi okul yerine manuel olarak askerlik şubesinden kendim yapacağım, yalnız 2.kez sınıfta kaldığım için öğrenci belgem ile birlikte tecilimi yaptırabilirmiyim,yoksa 31 ekime kadar kaydımı sildirip sonra şubeden tecilimi yaptırıp tekrar öss sınavına girip açıköğretime yeniden devam edebilirmiyim? beni tam olarak aydınlatırsanız çok memnun olurum saygılar...

    YanıtlaSil
  26. 27 yaşındayım daha önce aöf'de iki yıl üst üste kaldığım için kaydımı sildirip tecilimi kullandım. O tecilim yıl başında bitti ve bakaya durumuna düştüm. Bu yıl öss'den uzaktan öğretim programını kazandım.Merak ettiğim askerlik şubesi benim tecilimi yapar mı yoksa bakaya olduğum için askere mi alır..

    YanıtlaSil
  27. Adsız :) (keşke adını yazsaydın)

    Dediğin şekilde kaydını sildir ve yoklamanı yaptırıp askerlik tecilini hallet. 2010 ÖSS'ye gir. Kazanırsan kayıt aşamasında senden "askerlik durum belgesi" isteyecek yeni okulun. Belgeyi kazandığını gösteren belgeyle askerlik şubenden alacaksın. Kayıt yaptırdıktan sonra da okulun öğrenci işleri askerlik şubesine bildirecek kaydını. Dolayısıyla yeniden askerlik tecilin yapılacak.

    Örgün eğitim ya da açıköğretim olması yukarıdaki sıralamayı değiştirmez. Yani, dilersen yeniden açıköğretime de kayıt yaptırabilirsin.

    YanıtlaSil
  28. Fatih,

    1983 lü olduğun için yeniden AÖF başlasan bile 29 yaş sınırına takılacaksın. 1983 + 29 = 2012 . Yani senin 2012'de mezun olabilmen gerekli ki bu da imkansız.

    Dolayısıyla sana "kaydını sildir de yeniden başla AÖF'ye" diyemiyorum. Bunu yapman senin için zaman kaybından öteye gitmez.

    3. sınıfta 2. kez kaldığın için artık öğrencilikten dolayı tecilin yapılmaz. Kaydını sildirip de yoklamanı yaptırırsan bir yıl askerlik tecil hakkın olur. 2011'de de askere alınırsın.

    Kaydını sildirmeden AÖF'ye devam edeceğini bildirip de yoklamanı yaptırırsan önümüzdeki sene askere alınırsın. Askerken de AÖF sınavlarına girilebiliyor. Kim bilir, askerden üniversite mezunu olarak bile dönebilirsin.

    Ayrıca; bazı kişiler "yoklama yaptır ve 3. sınıfa devam et. Şayet askere alınmadan önce 3. sınıfı bitirip de 4. sınıfa geçersen askerlik tecilin yapılır" diyorlar. Ben bunun doğru olduğunu düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  29. okkaş;

    Bir üstteki cevaplar senin için de geçerli. Dediğin gibi sınıfta kalırsan ve 31 Ekim'e kadar askerlik yoklamanı yaptırmazsan önce yoklama kaçağı olursun, ardından da bakaya kalırsın. Yoklama kaçağı ya da bakaya olman AÖF sınavlarına girmene engel teşkil etmez. Ama, okulun kapısından geçerken polislerin senin yüzüne baktıklarında neler neler hisseder ve nasıl bir ruh hali taşırsın aklıma bile getirmek istemiyorum.

    Ayrıca; bazı kişiler "yoklama yaptır ve 3. sınıfa devam et. Şayet askere alınmadan önce 3. sınıfı bitirip de 4. sınıfa geçersen askerlik tecilin yapılır" diyorlar. Ben bunun doğru olduğunu düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  30. Fatih,

    Dediğini yapabilirsin. Ancak, bunun için AÖF bürosundan askerlik tecilinin AÖF öğrenciliğinden dolayı yapılmasını isteMEdiğine dair belge ve yine yeni kazandığın bölümden de öğrenci belgesi ile birlikte askerlik şubene gidip kaydını güncelleştirmen gerekmektedir.

    YanıtlaSil
  31. Çağrı;

    2. kez aynı sınıftan kalırsan öğrencilikten dolayı askerlik tecilin yapılmaz. Bu durumda şu iki seçenekten birini seçmek zorundasın:

    1 - Mevcut okula devam etmek.
    2 - Okuldan kaydını sildirmek.

    Her ikisinde de 31 Ekim'e kadar askerlik yoklamanı yaptırmak zorundasın.

    1. seçenekte tecil hakkın yok. Yoklamanı yaptırır ve 2010 yılında yerli askerlik şubenin celp döneminde askere alınırsın. Ama okuluna kaldığın yerden devam edebilirsin.


    2. seçenekte tecil hakkın var. Yoklamanı fakülte terk olarak yaptırırsın ve en az 1 yıl askerlik tecilin yapılır. Bu durumda en erken 2011 yılında askere alınırsın. Bu süreçte tekrar ÖSS'ye girip de kazanırsan yeniden yoklama yaptırır ve öğrencilikten dolayı askerlik tecili yaptırabilirsin. Tabi bu durumda 1. sınıftan başlamış olacaksın. Diyeceksin ki "ben zaten 1. sınıftayım :) Kaybım yok." Aslında bir sene kaybın olacak.

    Tercih sana kalmış...

    YanıtlaSil
  32. Adsız;

    Durumunu net olarak bilemiyor olabilirsin. Bakaya olduğunu ZANNEDİYOR olabilirsin. Bakaya isen askerlik tecilin yapılmaz. Bakaya değilsen tecilin yapılır ama 29 yaş sınırına takılacağını da göz ardı etme. 29 yaş hesabı için http://muratabi.blogspot.com/2009/03/ogrencilik-nedeniyle-askerlik-tecilinde.html yazısını okuyabilirsin.

    YanıtlaSil
  33. işletmede iki yıl kaldım iktisata geçtim tekrar tecil oldum,yazan bir arkadaş vardı.
    bende iki yıl kaldım , bölüm değiştirme ve kayıt işlemleri nasıl yapılıyor.

    YanıtlaSil
  34. slmlar Murat abi.

    ben 83 doğumluyum ve 2yıllık önlisans programından sonra sınavsız dikey geçiş yaparak açık öğrenime kayıt oldum.Bütünleme sınavım kötü geçtiği için muhtemelen tek dersten 4.sınıfta 2kez üst üste kalmış olacağım.Bu durumda kaydımı sildirip 2 yıl daha tecil yaptırdıktan sonra tekrar aö ye kayıt olup başka bir bölümü 3-4.sınıf olarak okuyabilir miyim? yada askerlik şubesine başvurup hemen gitsem her nereye düşersem düşeyim tek dersimi askerde verme şansım var mıdır? teşekkürler.

    YanıtlaSil
  35. murat abi ben şuan 26 yaşımdayım aöf işletme 4. sınıf ögrencisiyim 4.sınıfta butun derslerımı verdım ama 3.sınıftan tek dersım oldugu ıcın mezun olamadım ve bu 4.sınıfta 2.kalışım ben şimdi neyapmalıyım saygılar cevap yazarsanız benı cok mutlu edersınız

    YanıtlaSil
  36. merhaba. Büyük şanssızlık geçirerek dün bütünleme sınavanıa giremedim ve 2 sene üstüste kaldım. Benim derdiim askerlik tecilinin falan bozulması değil. Tek derdim bu olkulu bitirmekti. Şimdi ben tekrar kayıt yenileyebilrmiyim ? Ve herhangi bi yoklamada hemen askere alırlar mı ?

    YanıtlaSil
  37. MERHABALAR. BİZLERE YARDIMCI OLDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER. BEN AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİNDE 2 YIL ÜST ÜSTE KALDIM VE DAHA ÖNCEDE Bİ ARKADAŞA DEDİĞİNİZ GİBİ KAYDIMI SİLDİRDİM VE TECİL YAPTIRDIM. SINAVA TEKRAR GİRDİM ŞİMDİ YİNE 1. SINIFTA 1 KERE KALDIM. ŞİMDİ TEKRAR KAYDIMI SİLDİRİP TECİL YAPTIRABİLİRMİYİM. YAŞIM ŞU ANDA 27. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  38. murat abi merhaba
    ben 82 doğumluyum.4.sınıfta 2.ye kaldım oda 1 soruyla.askerlik şubemin celp dönemi şubat.ben hazirandaki finallere kadar nasıl askere gitmeden idare edebilirim.yada yaşım 28 kayıdımı sildirmeden 1 sene daha tecil etme hakkım yokmu

    YanıtlaSil
  39. murat abi cok acil yardım merhaba ben 85 doğumluyum aöfte 2 yıl üstüste kaldım kaydımı iptal ettirdim öss girdim sınavı kazandım aöf tekrardan kaydımı yaptırmdım 2 yıl üst üste kaldım simdi tecil hakkmı var bi de söyle bişey var ben ilk aöf işletmeyi yazmıstım 2yıl üstüstekaldım öss kazanınca tekrardan aöf kayıt yaptırm işletme bölümüne kaydımı yaptırdmım tecil olurmu peki yadımın icin cok sağol abi

    YanıtlaSil
  40. Günay ;

    Murat Abi Merhaba

    Ben Aöf İşletme fakültesin de 3. sınıfta 2. senemdi bütünleme sınavında alttan 2 ders alarak 4 e geçeceğim, Ama kesin olarak 4 e geçiyorum. Bu durumda askerliğim tecil edilirmi ?
    Acil cvp verirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  41. Merhabalar.

    Açık Öğretim İşletme 1.sınıftayım.
    2 yıl Üst Üste Kalmış Olacağım Bu Sene Çünkü Rahatsılığımdan Dolayı Bütlere Giremedim.
    Dolayısı İle Tecil Hakkım Bitiyor.
    Ve Aöf Bürosuna Gidip Okuldan Kaydımı Sildirerek Askerlik Şubesinden 2 Sene Daha Tecil Yaptırma Hakkım Olduğunu Biliyorum.
    Bunun Dışında Başka Bir Belge Gerekiyormudur Bunu Soracaktım Sayın Abicim.
    Ve şu an tarih 8 Eylül 2009. nEZamana kadar tecilimi yaptırmak gerek.TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  42. Abicim Birde.Demişsinki'Kayıt Sildirip Tecil Yaptırırsın En Az 1 Sene. 2 değilmiydi?

    YanıtlaSil
  43. İsim yazılmamış, sırayla cevaplayacağım.

    Adsız...

    - Okuldan kaydını sildirip askerlik yoklamanı yaptır ve tecil talep et.
    - Aynı yıl ÖSS'ye gir ve kazan.
    - Kazandığını gösteren belge ile "askerlik durum belgesi" al.
    - O belge ile kayt yaptır.

    Bu kadar.

    YanıtlaSil
  44. Hakan;

    Her ikisini de yapabilirsin. Askerdeyken mezun olursan;

    http://muratabi.blogspot.com/2009/03/uzun-donem-askerlik-yaparken.html

    yazısını incelemeni tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  45. Emrah;

    Malesef askerlik tecil hakkın bulunmuyor. Bu noktadan sonra kaydını sildirip 1. sınıftan başlamak da oldukça mantıksız bir hareket olsa gerek.

    31 Ekim'e kadar yoklamanı yaptır ve askerlik kararı aldır.

    Yerli askerlik şuben mezun olma tarihinden sonra askere alıyorsa 2010'da; mezun olup yeniden yoklama yaptırabilir ve dilersen askerlik tecili yaptırabilirsin.

    Mezun olma tarihinden önce askere alıyorsa ya bakayalığı göze alacaksın ya da askerken kalan dersini vereceksin.

    Askerken mezun olursan;

    http://muratabi.blogspot.com/2009/03/uzun-donem-askerlik-yaparken.html

    yazısına göre askerlik işlemlerin olacak.

    YanıtlaSil
  46. Adsız;

    Öncelikle yaşadığın şansızlık kötü olmuş...

    31 Ekim'e kadar yoklamanı yaptırıp askerlik kararı aldırmalısın. Askerdeyken okul sınavlarına girebilirsin.

    Askerken mezun olursan;

    http://muratabi.blogspot.com/2009/03/uzun-donem-askerlik-yaparken.html

    yazısına göre askerlik işlemlerin olacak.

    YanıtlaSil
  47. Büyük harflerle yazan adsız arkadaş :)

    1. sınıfta 1 kere kaldığına göre kaydını sildirmesen de askerlik tecilin yapılır.

    YanıtlaSil
  48. Adsız;

    Malesef tecil hakkın bulunmuyor. 31 Ekim'e kadar yoklamanı yaptırıp askerlik kararı aldırman gerekiyor. Ancak; bazı yerli askerlik şubelerinin senin durumundakiler için toleranslı davrandığını duymuştum. Şubenden en azından Kasım celbine kadar tecil almaya çalış.

    Aksi halde ya bakayalığı tercih edeceksin ki bu zor süreç ya da askere gidip askerde mezun olacaksın.

    Askerken mezun olursan;

    http://muratabi.blogspot.com/2009/03/uzun-donem-askerlik-yaparken.html

    yazısına göre askerlik işlemlerin olacak.

    YanıtlaSil
  49. Adsız;

    Yine aynı şekilde yaparsan askerlik tecili yaptırabilirsin.

    YanıtlaSil
  50. Günay;

    Kalan derslerin sanırım 3. sınıftan. Bu durumsaysa tabi ki 4. sınıfa geçersin ve askerlik tecilin yapılır.

    YanıtlaSil
  51. Adsız;

    Kaydını sildirdiğini gösteren belge ile 31 Ekim'e kadar askerlik şubesine müracat edersen askerlik tecilin yapılır.

    Tecil süresi doğum yılın ve fakülte terk yılına göre değişebiliyor. Genellikle iki yıl. Onun için EN AZ bir yıl demiştim bir mesajımda...

    YanıtlaSil
  52. Günay ;

    Murat Abi Teşekkürler ,

    Evet kalan derslerim sadece 3. sınıftan
    ufak bir sorum daha olacak bu 3. sınıftan kalan dersleri 4. sınıfın ilk senesinde verilmesi zorunlumudur askerlik için ; ve beraberinde 4. sınıfı bitirdikten sonra kaç sene tecil hakkım var

    Teşekkürler Abi,

    YanıtlaSil
  53. MERHABA BEN BÜYÜK HARFLERLE YAZAN ARKADAŞ:)
    SANIRIM EKSİK SORU SORDUM. BEN KAYDIMI YİNEDE 1. SINIFTA SİLDİRMEK İSTİYORUM. SONRASINDA BİR KERE DAHA TECİL YAPTIRABİLİRMİYİM. TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  54. Merhabalar Murat Abi öncelikle yardımlarınız için teşekkürler.
    ismim Melih 1985 doğumluyum 2 yıllık turizm bitirdikten sonra tecili kendim yaptrıp işletme aöfe dikey geçiş yaptım. 3 sınıftayım bu 2. yılım bu senede butlerim iyi geçmedi kalıcam gibi gözüküyor. tecilimde aralığın sonunda bitiyor. Acaba bunu dondurup iktisata geçiş yapabiliyormuyum? tecil ettirebiliyormuyum tekrardan ? böyle birşey mümkün mü acaba eğer yapılıyorsa önce tecil mi ettirmem gerekli ne gösterip ettirebilirim. bu sene össyede girmedim yine dikey geçiş yapabiliyormuyum. butunlemeler acıklandıktan sonramı acıklanmadan mı yaptırmalyım. Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  55. murat abi bilgilendirdiğin için teşekkür ederim şimdi ben seracılık bölümünden öğrenci belgesiyle tecilimi yaptırıcam ama oraya aö'de üst üste 2. sınıfta kaldığım için kaydımı yaptırdım şimdi ben seneye aö' kaldığım derslere sınava girebilicekmiyim?aöde kaydımı sildirmediğim için bir problem yaşarmıyım?
    seracılıkda okumayı düşünmediğim için bu sene devamsızlıktan kalıcam seneye aöde dersimi verip 3. sınıfa geçersem aöden de tecil hakkım tekrar ediyomu?yardımcı olduğun için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  56. selam , 21 yasındayım 2 yıllık muhasebe 2.sınıftayım buyuk bı ıhtımalle 2.kez üst üste kalıcam ben naasıl bır yol ızlemelıyım ?kayıt sıldırıp tecil aldıktan sonra öss ye girmeden aöf ye direk baska bölume kayıt olabılırmıyım....acil!!!!!!

    YanıtlaSil
  57. serkan

    Murat abi
    askerlik tecil işlemimi aöf işletmeye yerleştiğimi gösterir belgeyle birlikte kendim askerlik şubesine gidip 4 yıl tecil ettirdim.
    1.YIl 2006-2007 1 dersden borçlu geçtim
    2.YIL 2007-2008 5 dersle tekrar ettim
    2.YIl 2008-2009 1.sınıftaki dersden tekrar kaldım. bu durumda
    1- Askerlik tecilim devam edermi?
    2- Tecilim devam etmediği takdirde, okuluma aynı sınıfa kayıt yenileyip devam edersem. askerliğin tecil ettirmek için ne yapabilirim.

    YanıtlaSil
  58. murat bey selam,
    3.sınıfta üstüste iki kere şimdiki bütünlemelerde kaldım. normal olarak açıköğretim ekim ayında askerlik şubeme kağıt gönderecek ve üstüste iki kere kaldığımı söyleyecek. bende şimdi askerlik şubemi aradım seneye kasım gibi askere gidersin dediler. ben seneye kasıma kadar 3.sınıftan 4.sınıfa geçersem tecil edilirmi diye sordum evet ozaman tecil eilir öğrencilik hakkınız geri gelir dediler. fakat güvenemiyorum.. 1984 doğumluyum. sizin yorumunuz nedir bu konuyla ilgili? teşekkürler

    YanıtlaSil
  59. öncelikle merhaba,ben 1.sınıf işletme okuyorum,bütlere girdim ve geçiceğimi sanmıyorum.geçemezsem 2 yıl üstüste kalmış olucam.

    ama ben bu sene öss yede girdim ve barajı geçtim.
    kaydımı sildirip sene kaybetmeden (aöf) halkla ilişkiler bölümüne girebilirmiyim.
    veya kaydımı sildirmeden 2.üni olarak girebilirmiyim.

    YanıtlaSil
  60. 05.01.1989 doğum yılım abi

    YanıtlaSil
  61. Merhabalar murat abi, açıköğretim 3. sınıfda 2. kalışım olucak sanırım. Yalnız ben artık işletme değilde, bu aöf nin sınavsız 2. üniversite olayını kullanarak başka bir bölüme kayıt olmayı düşünüyorum. Bu şekilde yeniden tecil ettirebilme durumum varmı..?

    YanıtlaSil
  62. murat abicim ilkönce verdiğin cvp için teşekkürler yalnız bi sorum daha olucak yerli askerlik şubemin mezun olduktan sonra askere alacagını nasıl öğrenebilirim yani o kısmı tam anladım bir açıklarsan sevinnirim saygılar

    YanıtlaSil
  63. murat abi ben 84 dogumluyum 2 yillik programda kayitliyim 2006-2007 ve 2007-2008 de iki sene ayni siniftan ustuste kaldim fakat hic bilgim olmadan 2008-2009 da gene harcimi yatirip gene sinavlara girdim ama gene gecemiyorum bu durumda tahminimce 1 senedir yoklama kacagi olarak gorunuyorum kesin..bu durumda kaydimi silip tecil hakkim olurmu acaba cunku bu sene de oss girdim sonuc belgsiyle yurtdisinda uniye basvurdum kabulum 1 ay kadar geliyor ardndan vize basvurusu olacak lutfen bana bi yol goster..
    durum boyle tarih olarak altta ..
    2005-2006 1 1 2 DERSTEN BORÇLU GEÇTİ
    2006-2007 2 1 4 DERSTEN BULUNDUĞU SINIFI TEKRAR
    2007-2008 2 2 4 DERSTEN BULUNDUĞU SINIFI TEKRAR
    2008-2009 2 3

    YanıtlaSil
  64. ben adnan; slm murat abi,ben 1984 doğumluyum ve kamu yönetimi 2.sınıfta iki yıl üst üste kalacam herhalde kalırsam askerliği tecil etmek için ne yapmalıyım benim arkadaş aynı duruma düştü öss ye girdi ve 2 yıllık kazandı askerliği tecil ettirdim dedi. bi yol daha söyledi 2010 haziran ayında bütün dersleri verip iki yıllık diplaması alıp sonrada kayıt tarihleri bitmeden yeniden 3 ten devam etmek istiyorum diye kayıt yaptırabiliyorsun dedi doğrumu acaba benim için çok önemli açıklarsanız sevinirim saygılr..

    YanıtlaSil
  65. selamlar murat bey ben acıköğretim de 1.sınıftan ders bıraktım ve 2.sınıfa gectim ikinci sınıftanda ders bıraktım 2 yi gecemedim.tabii birinc, sınıftan kalan drsi 2. sene yine gecemedim.2.sınıfı tekrar okumam gerekiyor aynızaman da.şimdi benim durumum ne olacak.okul hakkım bittimi tecil hakkım bittimi!?

    YanıtlaSil
  66. Günay;


    Mezun olabilmen için tüm derslerden başarılı olman gerek. Senin için şu anda 3. sınıf ya da 4. sınıf gibi bir ayrım yok. Yani; 4. sınıfı ilk kez okuduğunda 3. sınıfın derslerini veremezsen, 4. sınıfta ilk kez kalmış olacaksın. Bu durumda askerlik tecili devam eder. Ancak, ikinci yıl da kalırsan tekrar askerlik tecilin yapılmaz.

    YanıtlaSil
  67. Büyük harflerle yazan arkadaş;

    Yaptırabilirsin.

    YanıtlaSil
  68. MLH;

    Kaydını dondurup da iktisada geçiş yapamazsın. Ancak; kaydını SİLDİRİP, şayet müracat süresi geçmemişse, daha önce yaptığın gibi 3. sınıftan devam edebilirsin sanırım. (Bu konuda emin değilim)

    Şayet böyle bir imkan var ise; kaydını sildirdikten sonra askerlik şubene durumunu bildirmelisin. Sonra, tekrar AÖF'ye kayıt yaptırmalısın.

    Kayıt takviminden haberdar olmadığım için öncelik sonralık konusunda fikir veremeyeceğim.

    YanıtlaSil
  69. Serkan,

    Anladığım kadarıyla (yanlışsa düzelt lütfen) 2. sınıfta iki sene okumana rağmen 3. sınıfa geçememişsin.

    Bu durumda öğrencilikten dolayı askerlik tecilin yapılmaz. Askerlik tecili yaptırmak istiyorsan, mevcut kaydını sildirmeli ve fakülte terk olarak yoklama yaptırmalı ve tecil talep etmelisin. Önümüzdeki sene de tekrar ÖSS'ye girip, tekrar AÖF'yi kazanıp, kazandığını gösteren belge ile tekrar askerlik tecili yaotırabilirsin.

    YanıtlaSil
  70. Fatih;

    Bazı askerlik şubelerinden seni yönlendirdikleri gibi yönlendirmeler yapıldığını duyuyorum. İtibar edip edilmemesi konusunda ben de tereddütteyim. Çünkü, size verilen bilgi şifahi ve hiç kimseyi bağlayıcı değil.

    Ayrıca, yerli askerlik şubenizin 2010 celp dönemini,

    http://www.asal.msb.gov.tr/esasicerik_dosyalar/2010_celp1.xls

    listesinden kontrol edin. Acaba dedikleri gibi Kasım celbinde mi alacaklar önümüzdeki yıl?

    Kısaca, 4. sınıfa geçerseniz tekrar tecil ederiz ifadesi beni tatmin etmiyor. Ama, siz 1984'lü olduğunuz için kaydınızı sildirip sıfırdan başlamanız halinde 29 yaş sınırına takılacağınız için en mantıklısı şubeye güvenmek zorunda olmak gibi geliyor bana. Ama, seneye kasımda askere alınırsanız da şaşırmayın.

    YanıtlaSil
  71. Oğuzhan;

    Kaydını sildirmeden yeniden kayıt yaptıramazsın. Kayıt süresi henüz geçmediyse; mevcut kaydını sildirip, kazandı belgenle birlikte askerlik şubenden "kayıt yaptırabilir" belgesi alıp, yeniden AÖF'ye kayıt yaptırabilirsin.

    YanıtlaSil
  72. Adsız;

    Bahsettiğiniz konu ile ilgili tereddütlerim bulunmakta. Bunu birkaç mesaj üstte de ifade etmiştim. En iyisi askerlik şubenizle görüşmek ki zaten 2 sene üstüste kaldığınız için mecburen askerlik şubesine uğrayacaksınız.

    YanıtlaSil
  73. Melih;

    Birkaç mesaj üstte bir link vermiştim. Excell dosyası. O dosyada hangi şubenin hangi celp döneminde askere alacağı yazılı.

    YanıtlaSil
  74. Arkadaşlar;

    Soru Cevaba

    askerliktecil.com sitesindeki forumda

    devam etmekteyiz

    YanıtlaSil
  75. insan çalıştıktan sonra inanıyorumki hiç bi şey zor değildir 21 yaşındayım ve işletme 3 sınıftayım zaten çok soru geçmiş yıl sorusu arkadaşlar hepinizin okulu bitireceğine inanıyorum yeterki gayret edip çalışın inanınki çook ama çooook kolay

    YanıtlaSil
  76. Açık ögretimden kaydımı sildirdim ve askerliğimi yaptım geldim. Bu öğrenci affı gibi durumlardan bizde yararlanıp tekrar devam edebiliyormuyuz okula ?

    YanıtlaSil
  77. her işin başı çalısmak düzenli bi çalısma olduktan sonra geçilir allahn izniyle bende 3.sınıf işletme bi yıl kaldım 4 dersi verirsem 4 de gececem inşlh herkese basarılar ...

    YanıtlaSil
  78. Arkadaşlar askerlik kanununda değişiklik oldu. Dolayısıyla burada daha önce verdiğim cevapların hemen hemen tamamı da hükümsüz kaldı. Konu ile ilgili lütfen yeni tarihli yazılarımı takip ediniz. Aksi halde yanılmış olacaksınız.

    YanıtlaSil
  79. merhaba
    ben 29 yaş sınırındayım
    açıköğretimde 1 .sınıfta ve 2. yılım ,eylülde kaydımı yenilettim ve askerliğimi 31 aralık 2014 e kadar ertelettim ,ama bahar döneminde kaydımı yeniletmedim ve pasif duruma düştüm, bu durumda dolayısıyla 2 sene üst üste kalmış olucam , bu şartlarda tecilim 31 aralık 2014 ten önce bozulurmu ?

    YanıtlaSil