30 Nisan 2009 Perşembe

Kısa Dönem Askerlik Kalkıyor (Mu)





GÜNCELLEME: 23.11.2016

Arkadaşlar, yaklaşık 3 yıldır bu siteyi güncellemiyordum. Sorular ve konular iyice birikti. Sizleri daha fazla bekletmeye hakkım olmadığını düşünerek kendi adımla yeni bir site açtım. Artık tüm sorularınızı bu yeni site üzerinden sorabilirsiniz. 

Sizleri özlemişim. 

ADRES: Murat Abi Askerlik Forumu




Değerli arkadaşlar,

Yıllardan beri her çeşit platformda askerlik sürelerindeki adaletsizlikten bahsediyordum. Önce bedelli askerlik forumlarında, turkforumda, Murat Abi Gayriresmi Blogu'nda ve çeşitli blog sayfalarında sürekli yazdım: Askerlik süreleri adil değil!

Bu girizgahıma kızacaktır belki henüz askerliklerini yapmamış olan üniversite mezunları. Ancak, yazımı lütfen sonuna kadar okuma sabrını gösterin. Aksini düşünüyorsanız da aşağıda "yorum ekle" bölümünü kullanın.

Ülkemizde, süre açısından dört faklı statüde askerlik hizmeti yapılmakta.

1- Uzun dönem er/erbaş : 15 ay
2- Yedek subaylık/asteğmenlik : 12 ay
3- Kısa dönem askerlik : 6 ay
4- Dövizli askerlik : 3 Hafta

Tabi bir de zaman zaman 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'na eklenen geçici maddelerle yapılan bedelli askerlik var.

Lisans ve üzeri mezunları yedek subay ya da kısa dönem askerlik yapıyorlar. Yüksekokul ve daha alt derecede eğitim almışlar ise uzun dönem askerlik. Yurtdışında çalışanlar dövizli...

Askerlik süreleri değişken olduğuna göre bunun bir mantığı olmalı. Öncelikle, lisans ve üzeri mezunlar neden iki farklı şekilde askerlik yapıyorlar? Biraz beyin jimnastiği yapalım:

Yedek subay olarak askerlik yapanlar, ordu içinde daha makbul işlerde istihdam edilebiliyor ya da başka bir deyişle bu arkadaşlar daha faydalı olabiliyor ki daha uzun süreli olarak istifade edilmek isteniyor bu gruptan. Bunun neticesi olarak da askerlik hizmetleri boyunca hatırı sayılır miktarda maaş alıyorlar ve askerlik süreleri boyunca sigorta primleri de devlet tarafından ödeniyor. Kimlerin yedek subay olacağı kimlerin de kısa dönem askerlik yapacakları da adayların uzmanlık alanları ile ordunun ihtiyacı gözönünde tutularak tespit ediliyor.

Buraya kadar herşey normal, anlaşılır ve hakkaniyete uygun. Pek tabi ki devlet çeşitli nesnel kriterler ışığında seçim yapacak ve seçtiklerini de istihdam edecektir. Peki ya seçmedikleri? Onların uzun dönem askerlik yapanlardan ne farkı var ki uzun dönem askerlik yapanlar 15 ayda vatan borcunu öderken, yedek subaylığa seçilmeyenler 6 ayda ödeyebiliyor vatan borçlarını? Sadece diploma sahibi olmaları mı? İşte bu kısım anlaşılması gerçekten oldukça zor.

Devletin, üniversite mezuniyeti hususunda vatandaşlarını teşvik amaçlı böyle bir uygulama yaptığını varsaysak bile 6-15 ay farkını anlamlandırmak zor. Zira, ülkemizde açıköğretim gerçeği ve özel üniversiteler varken, bugün artık lisans diplomasının değeri kalmamıştır malesef. Dolayısıyla, lisans mezunlarına 6 ay askerlik, teşvik değil eşitsizlikten öteye gitmez. Bir grup teşvik edilmeliyse şayet; bu grup, sanayici ve işadamlarının yıllardır gırtlaklarını patlatırcasına söyledikleri ara eleman ihtiyacını karşılayacak Meslek Yüksek Okulları mezunları olmalıdır.

Bir de dövizli askerlik meselesi var ki o daha vahim. Askerlik çağından sonra, üç yıl çalışma izni ile yurtdışında çalışmışsanız (bu üç yıl içinde her yıl için en az altı ay yurtdışında olmanız yeterli) dövizli askerlik yapmaya hak kazanıyorsunuz. Bedeli sanırım 5.112 Avro idi. Süresi 3 hafta. Gerekçesi ise çalışanların yurtdışındaki işverenlerinden zorunlu askerlik için izin alamamaları. Tabi, ekmek aslanın sindirim organlarında. Kimseyi işinden etmemek gerek. Öyle de... Bu durum Türkiye'de yaşayan Türk vatandaşları için de böyle değil mi?

Böyle bir tablo karşısında bedelli askerlik bekleyenlere hak vermemek de zor doğrusu. Adam, yaşını başını almış... Kimisi işadamı olmuş onlarca işçi çalıştırıyor yanında... 15 ay askere gittiğinde işletmesi belki batmayacak ama düzeninin bozulacağı muhakkak. İşin bir diğer yönü de, adam "Benim Tarkan'dan neyim eksik ki Tarkan 2000 yılında bedelli askerlik yapabildi de ben şimdi yapamıyorum" diyor. Haksız da sayılmaz bence.

İşte görüldüğü üzere ülkemizde malesef askerlik süresi karmaşası var. Bu nedenledir ki temcit pilavı gbi ısıtılıp ısıtılıp önümüze koyuluyor bedelli askerlik talebi. Askerlik sürelerinin tekrar gözden geçirilmesi ve haksızlıkları ortadan kaldıracak şekilde süre düzenlemesinin bir an önce yapılması gerekmekte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder